BLIJE GEZICHTEN EN DANKBARE PATIËNTEN IN HET ERASMUS MC!

Zaterdag 22 april j.l. was ik voor een dag géén verpleegkundige maar mocht ik met een groot aantal vrijwilligers een bijdrage leveren aan de jaarlijkse ‘VERWENDAG’ voor kankerpatiënten in het Erasmus MC te Rotterdam. Oncologische Voetzorg Verleners, Oncologische handzorgverleners (manicuren), schoonheidsspecialisten, masseurs.
Na kennismaking met organisatie van het PATIO (Patiënten informatiecentrum Oncologie) managers, coördinators, sponsoren en uitreiking van de uni shirts van het Patio, kregen wij een lijstje met de opgegeven namen die zich hadden opgegeven voor een behandeling.

De grote shirtjes waren op waardoor ik mij in een te klein T-shirtje moest hijsen. Dat mocht de pret niet drukken, vest er overeen en klaar! 😀

 

Er hing een aangename sfeer en iedereen was goed gemutst. Buiten nog een mooie groepsfoto gemaakt (die houden jullie te goed) waarna wij konden beginnen.
Fijne reacties gehad van familie, naasten en het verplegend personeel welke niet te beroerd was om af en toe in de computer te kijken of de opgegeven patiënt nog aanwezig was als wij deze niet op de kamer konden vinden.

Bij de laatste patiënt trof ik een kamer vol met zeker 8 familieleden. Ik zag aan de naam waar deze patiënt vandaan kwam en begroette de menigte in het Marokkaans waarna ik een blik van herkenning kreeg en zij terug antwoordden. Een deel vertrok uit de kamer en 2 bleven achter.

Door de enkele woordjes die ik sprak, was hun nieuwgierigheid gewekt hoe ik deze taal kon spreken. Terwijl ik oog had voor de patiënt tijdens het masseren en af en toe vroeg hoe het ging, beantwoorde ik de vragen van de familie. Na de behandeling waren allen zo blij en dankbaar en zei de dochter; dan hou je zeker ook van Marokkaanse koekjes? Wie zegt daar nou nee tegen, zeker als ze ivm het suikerfeest zelf gemaakt zijn!! Via een etagère die zij had meegenomen, stalde zij een doos koekjes uit. Van daaruit vulde ze een doos speciaal voor mij! Sjoekran (dankjewel) was mijn antwoord.
Heb je kleine kinderen? Nee, zei ik, die zijn allemaal de deur al uit. Nou ik geef toch een zakje snoep mee. Wat lief!

Al met al een hele mooie dag weer met leuke nieuwe contacten, collega’s en allround vrijwilligers van het MC. Speciale dank aan de vrijwilligers Nirmala en Patricia die ons wegwijs hebben gemaakt op de afdelingen! Dankjewel en tot in het najaar weer!

N.B.
Beste mensen, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, gezondheid is met geen goud te koop! Tel je zegeningen en don’t take life for granted!
Fijne zondag en goede start van de week morgen!